AdBlue off – en lösning för problemfri körning
Har du tröttnat på återkommande varningslampor och dyra reparationer som beror på din bils AdBlue-system? Då kan vi erbjuda tjänsten “AdBlue off” – en effektiv lösning som gör din bilkörning enklare och mer kostnadseffektiv. Genom att stänga av AdBlue-systemet slipper du krånglande sensorer och ständiga påfyllningar av AdBlue-vätska, utan att det påverkar vare sig bilens prestationsförmåga eller säkerhet.
Vad är AdBlue och varför används det?
AdBlue används i moderna dieselbilar för att minska mängden kväveoxider (NOx) som släpps ut och därmed uppfylla dagens utsläppskrav. Genom en teknik som kallas selektiv katalytisk reduktion (SCR) hjälper AdBlue till att omvandla de skadliga kväveoxiderna till harmlösa ämnen som kvävgas och vattenånga. Men hur fungerar det i praktiken?
SCR-systemet
SCR-systemet, där AdBlue har sin funktion, är en avancerad teknik för avgasrening som utvecklats för att uppfylla strikta miljökrav, såsom EU:s Euro 6-regler. AdBlue består av en blandning av 32,5 % urea och 67,5 % destillerat vatten, och sprutas in i bilens avgassystem precis innan avgaserna når katalysatorn.
Vid en viss temperatur omvandlas AdBlue till ammoniak som reagerar med kväveoxiderna i katalysatorn och bryter ner dem till kvävgas och vatten. Det hela kontrolleras noggrant av bilens motorstyrning för bästa möjliga effekt under olika körförhållanden.
Varför är AdBlue viktigt?
Genom att AdBlue minskar utsläppen av kväveoxider bidrar systemet till renare luft och mindre miljöpåverkan. Det är något som har gjort det möjligt för biltillverkare att fortsätta erbjuda dieselmotorer i en tid då kraven på låga utsläpp utgör en flaskhals för typgodkännande. För dig som bilägare innebär det dock ett system som måste underhållas för att bilen ska fungera såsom det är tänkt.
Vanliga problem med AdBlue-system
AdBlue-systemet är bra, men kan också skapa problem – tekniska sådana samt ökade underhållskostnader. Det är ett komplicerat system och det innebär att det är känsligt för en rad olika faktorer som kan påverka bilens funktion och driftsäkerhet.
Känslighet för kyla
En av de största svagheterna med AdBlue är att det är känsligt för låga temperaturer. Vätskan fryser redan vid -11 grader och det innebär ofta problem med tanke på det svenska vinterklimatet. När AdBlue fryser fungerar inte systemet som det ska, vilket ofta resulterar i att varningslampan tänds och i värsta fall att motorns funktion försämras.
För att undvika denna typ av problem behöver bilar med AdBlue ha ett uppvärmningssystem, och det är något som ökar komplexiteten ytterligare och med det även risken för tekniska fel.
Kristallbildning och blockeringar
Ett annat vanligt problem är att det kan bildas kristaller i AdBlue-systemet. Det inträffar när vätskan avdunstar eller används i otillräcklig mängd och kan leda till igensättning av katalysatorn och andra viktiga komponenter. Sådana blockeringar kräver ofta omfattande och kostsamma reparationer, särskilt om de hunnit orsaka permanenta skador på SCR-katalysatorn.
Krånglande sensorer och felmeddelanden
AdBlue-systemet är beroende av ett helt nätverk av sensorer. De är känsliga och kan ibland trigga felmeddelanden som kan vara svåra att tolka. Problem med kväveoxid- eller temperaturgivare kan dessutom göra att bilen går in i felsäkert läge. Det begränsar motorns prestationsförmåga och kan kräva omedelbara åtgärder för att bilen ska bli körbar igen.

När är AdBlue off en lösning?
En del bilägare anser att AdBlue-systemet skapar fler problem än det löser. Om så är fallet kan tjänsten AdBlue off vara en bra lösning för att undvika återkommande komplikationer. Det handlar om att skapa en smidigare vardag med sin bil utan att kompromissa med funktionen.
Upprepade fel och dyra reparationer
Om din bil lider av ständiga problem som beror på AdBlue-systemet – som felkoder, varningslampor eller sensorer som inte fungerar – kan det snabbt bli en dyr affär. Många gånger krävs reparationer som inte bara är dyra utan också innebär långa besök på verkstaden. Genom att koppla bort AdBlue slipper du detta.
Begränsad tillgång till AdBlue ger högre kostnader
Tillgången till AdBlue kan variera. I vissa områden kan det vara svårt att hitta AdBlue under vintertid och om tillgången blir knapp kan priserna stiga. För yrkeschaufförer eller bilägare som ofta kör långa sträckor kan det innebära betydande utgifter. Genom AdBlue off slipper man det.
AdBlue off är ett alternativ för dig som prioriterar pålitlighet och låga driftkostnader, särskilt om du redan har märkt av att systemet hindrar dig i din dagliga användning av bilen.
Hur påverkas bilen av AdBlue off?
Att koppla bort AdBlue-systemet är en förändring som kan ge stora fördelar. Det påverkar bilens prestationsförmåga positivt och minskar risken för irriterande varningslampor och oväntade stopp. För dig som förare ger det pålitlig och problemfri körning, även under krävande förhållanden.
Stabilare funktion och färre avbrott
När AdBlue-systemet tas ur drift är det ingen risk att bilen ska gå in i felsäkert läge eller inte starta alls på grund av problem med sensorerna, låg AdBlue-nivå eller systemfel. Det är särskilt bra för dig som ofta kör i kalla klimat, eftersom AdBlue-systemet är känsligt för frost och kräver uppvärmning för att fungera. Genom att avaktivera systemet slipper du problemen och kan lita på att din bil fungerar som du förväntar dig.
Säkerheten påverkas inte
AdBlue off påverkar inte bilens grundläggande funktioner eller säkerhet. Bortkoppling av systemet görs genom att man ändrar i mjukvaran och det krävs därför inte något mekaniskt ingrepp. Det innebär att alla komponenter i bilen förblir intakta. Du får en bil som fungerar stabilt utan störningar från AdBlue-systemet och som är bättre anpassad för vardagens krav.
Miljömässiga aspekter och vad lagen säger
Innan du låter oss genomföra AdBlue off bör du sätta dig in i de juridiska och miljömässiga konsekvenser som ingreppet ger. Även om det är en lösning på en del vanliga tekniska problem och något som sänker dina driftskostnader, finns det regler och ansvar som du som bilägare behöver ta hänsyn till. Det handlar om att förstå både de fördelar och de begränsningar som ingreppet innebär.
Juridiska krav
Enligt gällande regler är det obligatoriskt att ha ett fungerande AdBlue-system i fordon som är typgodkända för detta. Att koppla bort systemet utan tillstånd kan innebära att bilen inte längre är laglig att använda i trafik och det kan leda till böter om det upptäcks. För yrkesfordon kan det också påverka det aktuella företagets ansvar vad gäller miljölagstiftningen.
Det är även viktigt att tänka på att beslutet att koppla bort AdBlue-systemet kan inverka på garanti och försäkringsvillkor. Många försäkringsbolag kräver att fordonet är i originalskick för att de ska täcka eventuella skador. AdBlue off kan med andra ord påverka dina möjligheter till ersättning vid en skada.
Miljömässiga konsekvenser
AdBlue är utvecklat för att minska utsläpp av kväveoxider som är skadliga för både människor och miljö. Genom att avaktivera systemet ökar bilens utsläpp och det bidrar förstås till miljöproblem.
Samtidigt är det relevant att väga detta mot de problem som AdBlue-systemet kan orsaka, alltså ineffektiv drift och höga reparationskostnader, som i sin tur kan ha en indirekt miljöpåverkan genom onödiga verkstadsbesök och resursanvändning.
Så fungerar tjänsten AdBlue off
AdBlue off är en praktisk och effektiv lösning för att undanröja problem som beror på bilens AdBlue-system. Tjänsten är utformad för att se till att din bil fungerar som den ska, oavsett modell eller märke och utan att kompromissa med säkerhet eller körbarhet.
Mjukvaruändringar
Kärnan i tjänsten är en ändring i motorstyrenhetens ( ECU, Engine Control Unit) mjukvara. Genom omprogrammeringen stängs AdBlue-systemet av elektroniskt utan att några fysiska komponenter påverkas. Därigenom inaktiveras sensorerna och övervakningen, och det undanröjer risken för varningar och begränsningar i bilens funktion.
Mjukvaruändringen utförs med stor precision för att se till att bilen behåller sin prestationsförmåga och att det inte uppstår några oönskade bieffekter. Anpassningar görs utifrån den aktuella bilmodellen och tjänsten fungerar därmed lika väl för en mindre personbil som för ett större yrkesfordon.
För den intresserade: Mer om selektiv katalytisk reduktion
Selektiv katalytisk reduktion (SCR) är en avancerad teknik för utsläppskontroll som används för att minska utsläppen av kväveoxider (NOx) från förbränningsmotorer och industrier. Tekniken bygger på en kemisk, katalytisk reduktionsreaktion som omvandlar NOx till harmlösa molekyler som kvävgas (N₂) och vatten (H₂O). För reaktionen krävs att ett reduktionsmedel, som ammoniak eller urea, tillsätts till avgaserna innan de passerar genom katalysatorn.
Katalysatorn
Kärnan i SCR-systemet är katalysatorn, som vanligtvis tillverkas av ett poröst keramiskt material som beläggs med aktiva komponenter som vanadin, molybden eller zeoliter. Det främjar reaktioner där kväveoxider reduceras utan att andra gaser påverkas nämnvärt. Katalysatorn är utformad så att den har en stor yta och möjliggör ett bra gasflöde.
Temperaturen är viktig för att reaktionerna ska förlöpa effektivt. Den optimala drifttemperaturen ligger mellan 300 och 450 °C, där ammoniak reagerar effektivt med NOx. Vid lägre temperaturer finns det en risk att outnyttjad ammoniak släpps ut, vilket inte är önskvärt. Vid för höga temperaturer riskerar istället katalysatorns material att försämras och det kan innebära minskad livslängd för systemet.
Kemin bakom
Den primära reaktionen i SCR-processen är reduktion av NOx genom reaktion med ammoniak. Om det används urea, som i AdBlue, sker först en termisk nedbrytning till ammoniak.
Sekundära reaktioner kan dock förekomma, i närvaro av svavel eller andra föroreningar, och det kan leda till bildandet av ammoniumsulfater som kan täppa till katalysatorn. För att undvika denna typ av problem används ibland speciella förbränningstekniker eller filter, innan avgaserna når SCR-enheten.
SCR-tekniken balanserar flera olika parametrar, såsom katalysatorns geometri, doseringen av reduktionsmedlet och avgasernas sammansättning. Systemet är anpassat för moderna dieselmotorer, för att uppfylla stränga utsläppsnormer som EURO 6 och Tier 4 Final, och kan minska NOx-utsläppen med upp till 95 %.
Varför välja oss för AdBlue off?
AdBlue off är en smart lösning för dig som vill undvika krånglande system och höga reparationskostnader samtidigt som din bils prestationsförmåga och säkerhet bibehålls.
Vi har lång erfarenhet av att hantera både vanliga och mer komplicerade problem som beror på AdBlue-system. Vi är specialister på motoroptimering och programmering, och vi anpassar alltid våra metoder efter aktuell bilmodell och behov.
Kontakta oss idag för att få mer information, rådgivning eller boka en tid – vi ser fram emot att hjälpa dig genom att ta hand om din bil!