Optimera din bil

Vi har kunskapen att hjälpa dig sänka förbrukningen och öka körglädjen i din bil, enkelt och säkert.

Optimera din bil

Vi har kunskapen att hjälpa dig sänka förbrukningen och öka körglädjen i din bil, enkelt och säkert.

Optimera din bil

Vi har kunskapen att hjälpa dig sänka förbrukningen och öka körglädjen i din bil, enkelt och säkert.

Optimera din bil

Vi har kunskapen att hjälpa dig sänka förbrukningen och öka körglädjen i din bil, enkelt och säkert.

Optimera din bil

Vi har kunskapen att hjälpa dig sänka förbrukningen och öka körglädjen i din bil, enkelt och säkert.

Vanliga frågor och svar

 

Här kan ni ta del av några av de vanligaste frågorna vi brukar få av våra besökare och kunder. Klicka på respektive fråga för att visa dess svar. Hittar du inte vad du söker så går det bra att kontakta oss med dina frågor.

 

Kontakta Bil o Trim AB

 

090 - 620 18
info@bilotrim.se

 • Drar bilen mer bränsle efter en chipning?
 • För våra steg 1 trimningar har vi hittills aldrig hört att någon kund har fått en högre bränsleförbrukning. Vi har optimerat bland annat tändkurvor och bränslemängd till en bättre verkningsgrad. D.v.s mer effekt ur tillförd energi (luft + bränsle).

  Det normala är att förbrukningen sjunker några enstaka procent eller förblir lika, allt beroende på körstil. Naturligtvis får motorn oftast mer bensin vid acceleration och ökad belastning men denna tid förkortas i och med chipningen och medelvärdet av belastningstiden förblir lägre. Jämför hur lång tid en omkörning tar före och efter en chipning.

  Att göra vetenskapliga förbrukningstester skulle kräva ett motortestlabboratorium som det bara finns några fåtal av i världen.
 • Hur återställer jag till original?
 • Vi återställer din bil på samma sätt som när vi chippade den. Är din bil chipad av oss är återställningen till original gratis. Vi återställer även bilen om någon annan har chipat den till en låg kostnad (undantaget bilar som är chippade av kringresande tyskar och deras filialer).
 • Måste jag köra på 98 oktan?
 • Nej, Alla mjukvaror vi säljer på denna sida är mappade att gå på std 95 oktan Men ska man ta ut absolut toppeffekt vid tex bankörning så ska man tanka 98 oktan. För tävlingsmaskiner så mappar vi för 98 och racing bensin med oktantal över 100. Inget för dagligt bruk alltså.
 • Hur mycket laddtryck får jag?
 • Dagens moderna motorstyrningar reglerar motoreffekten genom att beräkna ett önskat vridmoment. I denna vridmomentsberäkning är laddtrycket bara en parameter tillsammans med gaspedalsläge, lufttemperatur, lufttryck, belastning m.m.

  Att ange vad laddtrycket är efter en trimning är alltså väldigt svårt eftersom det ingår i en adaptiv process. Att jämföra laddtryck är därmed förkastligt då det kan variera upp till halva bar med samma slutliga effektuttag.
 • Vad lämmar ni för garanti?
 • För bilar av årsmodell 2000 och nyare se Garanti. För ädre bilar lämnar vi ingen mekanisk garanti. Däremot så har vi 1 års garanti på e.v. lödarbeten i motorstyrdonet. Utöver detta kan du om kund räkna med förstaklassig suport att felsöka eventuella problem som uppdagas i samband med chipningen. Vi har egen fullrustad verkstad och kan erbjuda dig i princip allt som har med motorarbeten och bildiagnos att göra. Vi strävar efter att du ska vara 100% nöjd !
 • Säljer ni inte så kallade Steg2 och steg3?
 • För samtliga mjukvaror vi säljer kan vi modifiera efter den måleffekt Du vill ha på din motor inom rimlighetens gräns. Vi har alltså ALLA steg man kan tänka sig.

  När man går över steg 1 krävs det att man modifiera bilens orginaldelar. Det vanligaste är att man byter till ett fullfödessystem som sträcker sig från turbon och bakåt. Detta är ett måste för att få ner mottrycket från turbon och få ner motorns arbetstemperatur bland annat.

  Att byta till en större turbo och montera större spridare och höja bränsletrycket är andra vanliga modifieringar.
 • Varför säljer ni inte dieselboxar?
 • Dieselboxens funktion är att lura bilens originalsystem så att den styr efter andra förutsättningar än de som faktiskt råder. Man tillför dessutom en komponent i ett avancerat reglersystem som på inget sätt är tänkt att finnas där, varken mekaniskt eller elektriskt.

  Det ställs höga krav på komponenter som skall sitta i motorutrymmen, där de utsätts för både smuts, värme och kyla. Vi har exempel på välkända dieselboxfirmor som vägrat byta ut trasiga boxar och hävdat att dom blivit fuktskadade! När slutade fukt att förekomma i motorutrymmet kan man undra.

  De första dieselboxarna lurade enbart motorstyrningen att justera bränslemängden. Detta bland annat genom att koppla bort sensorer och ersätta dem med enbart ett fast motstånd (en komponentkostnad på 50 öre). Moderna dieselboxar jobbar enligt samma princip även om sensorerna numera har blivit digitala. Tyvärr säljs fortfarande dieselboxar som enbart innehåller ett justerbart motstånd och ett relä.

  Egentligen borde enbart detta räcka som motivering till varför vi inte säljer insticksboxar. Men det finns många fler som direkt kan hänföras till sättet att lura styrdonet på vad verklig bränslemängd faktiskt är.
  • Färddatorn blir lurad på verklig bränslemängd till motorn.
  • Vridmomentsbegränsningar för att spara på drivlina och transmission sätts ur spel.
  • Rengörningsfunktionerna av partikelfiltret sätts ur spel.
  • Dålig ojämn tomgång då motorn är mer känslig vid låga varv på felaktig bränslemängd
  • Kraftig avgasrök vid acceleration då styrsystemet inte får rätta indata och kan kompensera med högre turbotryck och andra styrparametrar.
  Vi styr enbart motorn med riktiga fysiska värden och överlåter all avancerad reglering till motorstyrdonet med bibehållen driftsäkerhet. Vi har dessutom tillgång till oändligt mycket fler parametrar att finskjustera motorns karaktär med, vilket naturligtvis ger en bättre slutprodukt.
 • Kan jag besikta bilen trimmad?
 • Ja, Bilprovningen kontrollerar inte vilken styrprogramvara du har i din bil. Alla våra chip till gatbilar uppfyller de avgasnormer som Bilprovningen testar

Besök oss

Yttre-Långviken 169
922 66 Tavelsjö

Kontakt

090 - 620 18
info@bilotrim.se

Dela vår sida


© 2024 Bil o Trim AB
Information om cookies